Amanda

Hundinstruktör och Beteendeutredare

Jag som driver Balla Byrackan heter Amanda. Så länge jag kan minnas har jag haft ett brinnande intresse för djur. I mitt liv har funnits katter, hamstrar, möss, marsvin, kaniner, höns, hästar och även en vattensköldpadda som hette Kenneth. Kenneth med H.


Jag har en byracka som heter Fiffi. Hon är en blandning mellan wachtel och lajka, född 2016. Hon var tidigare rädd för väldigt mycket, bl a nya miljöer, människor och föremål. Hon reagerade genom att antingen försöka fly, eller frysa fast och inte kunna röra sig. Vi har jobbat hårt för att få rätsida på det, och idag fixar hon en massa saker som inte ens fanns på kartan för några år sen. Hon lär mig en massa saker hela tiden och “tvingar mig” att bli en bättre hundtränare. Fiffi jobbar inte för småslantar. Hon gör ingenting som hon inte själv känner för bara för att jag kanske skulle råka bli glad. Det är en av grejerna som jag verkligen uppskattar med henne (även om det ibland såklart kan kännas frustrerande). Sen är hon ju vansinnigt gullig och charmig också!

Tidigare hade jag en byracka till som tyvärr fick vandra över regnbågsbron i april 2021. Svea var en blandning mellan rottweiler och riesenschnauzer, född 2014. Hon var min första hund och vi gjorde allt ihop - att mista henne var som att få en kroppsdel avsliten.


Svea var runt halvåret när hon dundrade in mitt liv och vände upp och ner på allt. Hon hade lätt för att gå upp i stress och osäkerheten gjorde att hon blev utåtagerande i många situationer. Jag är väldigt stolt över att kunna säga att vi faktiskt tog oss igenom det och hittade strategier för att hantera olika situationer.

Jag vet hur det är att leva med hundar som inte tar livet med en klackspark. Det är långt ifrån sockervadd och rosa fluffiga moln. Utan snarare stress, ångest, skam och känslan av att vara väldigt liten, värdelös, ensam och maktlös. Jag har också fått uppleva den fantastiska känslan när det, efter mycket arbete såklart, vänder och man plötsligt ser ljuset i tunnlen. Mitt mål är att hunden ska känna sig som en riktigt ball byracka, som vågar hitta på rackarhyss och ta egna initiativ. Jag vet också att för att komma dit, är det mycket viktigt att även husse eller matte får rätt förutsättningar. Mina byrackor har gjort att jag brinner lite extra för de här hundarna och deras människor.


Jag drivs av att se människor som är malliga över sina hundar, som kommunicerar och har riktigt roligt ihop. Hundträning är förbannat roligt - och det vill jag förmedla till hundar, hussar och mattar som kommer till mig. När saker börjar lossna och funka och man som ekipage fixar saker man kanske aldrig trodde var möjligt - den känslan är inget annat än ren magi! Magin vi håller på med här är egentligen hårt arbete, mycket tålamod och tankeverksamhet för att klura ut vad som funkar för just den här hunden och dess människa/människor.

Utbildningar

  • Hundinstruktör hos Attityd Hundkunskap, 2019.
  • Hundbeteendeutredare hos Attityd Hundkunskap, 2019.
  • Tränarsatsning hos Motiverade hundar 2020.
  • Yrkesutbildning Narkotikasök hos DK9 Hundskola september 2022, klar och certifierad narkotikahundförare i juni 2023.


Föreläsningar 

  • "Lugna möten" hos R+ Hundskola 2022.


Jag har under åren gått många olika kvällskurser med mina byrackor. Valpkurs, vardagslydnad, viltspår, agility och rallylydnad för att nämna några.

Foto: Fotograf Jesseninja